Κατέβασε την εφαρμογή JOBSbnb και βρες δουλειά, στα μέτρα σου!
img

Αντικαπνιστικός νόμος. ‘Ήρθε η ώρα για την επιβολή του;

Ημερομηνία: 02-08-2019

Αντικαπνιστικός νόμος. ‘Ήρθε η ώρα για την επιβολή του;Τι δείχνει μεγάλη έρευνα, τι λένε Σωματείο επιχειρήσεων, καπνιστές και αντικαπνιστές;Η Νέα Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη από τις πρώτες μέρες. Θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Συγκεκριμένα, είχε ανακοινώσει στο πρόγραμμά της τα παρακάτω, με στόχο την γενικότερη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 30% στην επόμενη 10ετία.Καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.Ενεργό συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.Ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς και σε δημόσιους χώρους. Το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα είναι 27,3%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Το κάπνισμα, γνωρίζουμε όλοι, πως επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας οδηγώντας σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Το ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. (Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων-Καφετεριών-Τουριστικών Επιχειρήσεων), αποτελεί από το 2016 πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών του χώρου της μαζικής εστίασης και αναψυχής. Στα τέλη Ιουλίου, εξέδωσε ένα δελτίο τύπου, θίγοντας το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου και της εφαρμογής του. Πιο συγκεκριμένα, τονίζουν τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοστεί ο νόμος, τα πρόστιμα των παραβατών καθώς και όσα οφείλουν οι επιχειρηματίες να κάνουν ώστε να διασφαλίσουν την αποφυγή προστίμων. Τέλος, ξεκαθαρίζουν ορισμένα θολά τοπία σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και συναφή προϊόντα. Ειδικότερα όσοι διατηρείτε επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, αξίζει να διαβάσετε την ακόλουθη ανακοίνωση του ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.Σε όλους είναι γνωστό από τα ΜΜΕ ως επίσης και στις προγραμματικές δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού για την πλήρη εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος αντικαπνιστικού Νόμου 3868/2010, ο οποίος τροποποιήθηκε με νέο Νόμο 4419 /2016.Η δέσμευση της κυβέρνησης για την πλήρη εφαρμογή ήδη ανακοινώθηκε και στη Βουλή.


Σε πρώτο στάδιο η εφαρμογή του, αναφέρει σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Δήμοι, Περιφέρειες, Κοινότητες.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
θυμίζουμε τα κεντρικά σημεία των ανωτέρων Νόμων, που είναι αναγκαίο να εφαρμόζουν όλοι οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα.


Δεν προβλέπεται ουδείς χώρος για καπνίζοντες όπως π.χ. (ειδικές λέσχες κ.λ.π.). Αποτελούν παραπληροφόρηση.


Το πρόστιμο στον παραβάτη επιχειρηματία είναι από 500 έως 10.000 Ευρώ και στον πελάτη από 50 έως 500 Ευρώ.

 

Τέσσερις παραβάσεις σημαίνει 10 μέρες αφαίρεση ΑΔΕΙΑΣ, ενώ στις πέντε παραβάσεις , ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ.

 

Ελεγκτικές Υπηρεσίες βάσει των διατάξεων του Νόμου 4419/2016 διενεργούν ελέγχους τακτικούς – εκτάκτους ελέγχους ως επίσης και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις , ΑΝΑΛΟΓΑ με τον αριθμό των παραβάσεων και το μέγεθος της περιοχής.

 

Οι έλεγχοι διενεργούνται σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

 

Προτεραιότητα για ελέγχους:

 

Νοσοκομείο – Ιδιωτικές Κλινικές

Εκπαιδευτικά ιδρύματα
κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,


Χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων
, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, Κέντρα διασκέδασης, κλπ.


Επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις και ποινές βάσει των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα σε παραβάσεις υπαλλήλους ΟΤΑ – Περιφερειών και γενικά σε γενικευμένη έννοια στις ΤΥ Δημόσιες Υπηρεσίες.

 

Σε αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης με επιβαίνοντες κάτω των 12 ετών επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 1500 Ευρώ ενώ το ποσό ανέρχεται στις 3000 Ευρώ όταν το αυτοκίνητο είναι δημοσίας χρήσης.


ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

Με την εφαρμογή του Ν.4419 που εκδόθηκε το 2016 σε πλήρη προσαρμογή με την κοινοτική οδηγία 2014/40/Ε.Ε. διευκρινίζεται ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ στον καταστηματάρχη και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων.


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Στις πλευρές του καταστήματος και σε εμφανές σημείο πινακίδες «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ»

 

Να μην υπάρχουν, σταχτοδοχεία στα τραπέζια ή στο μπαρ.

 

Η παρέμβαση του υπευθύνου του καταστήματος σε διαμαρτυρία πελάτη ή η πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες είναι υποχρεωτική, διαφορετικά επιφέρει πρόστιμο.

 

Η συνεργασία υπευθύνου της επιχείρησης μετά αρμόδιου οργάνου του ελέγχου.


ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Επιθεωρητές ή Επόπτες Υγείας, Δημοτική Αστυνομία (ένστολοι), Λιμενική Αστυνομία. Όπου δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ο έλεγχος γίνεται από την Αστυνομία.


ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Υπενθυμίζουμε το πρόσφατο σχόλιο το οποίο μάλιστα το είχαμε χαρακτηρίσει ως κατεπείγον για την παραπληροφόρηση γύρω από το τσιγάρο και τον Αντικαπνιστικό Νόμο 3868/2010 και όπως αυτός έχει τροποποιηθεί με τον Νόμο 2016. Κυκλοφόρησαν διάφορα σχόλια περί νομιμότητας τσιγάρου προερχόμενο από φυτικές ουσίες ή ηλεκτρονικού τσιγάρου με ουσίες ΜΕΝΤΑΣ κλπ. Επαναδημοσιεύουμε τα πρόσφατα ενημερωτικά δελτία μας και κάθε συνάδελφος ας είναι ιδιαίτερα προσεχτικός για την αλλαγή του νέου προστίμου το οποίο είναι εξοντωτικό. Θυμίζουμε: Ο τελευταίος νόμος 4419/2016 προσαρμόστηκε στην κοινοτική οδηγία 40/2014 και είναι και ο πλέον πρόσφατος με γενικευμένη ισχύ. Ο ανωτέρω νόμος αναφέρει ρητά την απαγόρευση του καπνίσματος στα λεγόμενα νέα προϊόντα καπνού φυτικά – ηλεκτρονικά και συναφή.


Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που διενέργησε σε σχεδόν 700 άτομα στο τέλος του Ιουλίου, η About People για την Athens Voice.


Πηγή: AthensVoice

 

1) Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους μένει στα χαρτιά, αφού το 78% έχει βρεθεί τον τελευταίο μήνα σε τέτοιο χώρο όπου κάποιοι κάπνιζαν.


2) Αξίζει να σημειωθεί ότι το 79,1% των ερωτώμενων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρου, με μόνο το 16% να διαφωνεί. Στην αντίστοιχη έρευνα του 2018 το ποσοστό υπέρ της απαγόρευσης ήταν 75,1%.


3) Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (54,5%) απαγορεύουν το κάπνισμα και στο σπίτι τους, ενώ το 42,8% δηλώνει το αντίθετο.


4) Οι μισοί ερωτώμενοι (51,2%) δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν ως χώρο αναψυχής κάποιον όπου να απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 22,3% θα προτιμούσε μέρη όπου να επιτρέπεται.


5) Ο κύριος λόγος διακοπής του καπνίσματος είναι (για τους πρώην καπνιστές) η προφύλαξη της υγείας τους (82,8%), ενώ έπονται οι οικονομικοί λόγοι με 13,3% και οι κοινωνικοί με 9%.


6) Σημειώνεται ότι το 91% όσων έκοψε το τσιγάρο έχει δει βελτίωση στην υγεία του (φυσική κατάσταση κλπ).


7) To 74,9% των καπνιστών απάντησε ότι έχει σκεφτεί/ επιθυμεί να κόψει το τσιγάρο στο μέλλον.
Tο 54,6% έχει ήδη προσπαθήσει να το κάνει αλλά δεν τα κατάφερε.


8) Ο αριθμός των καπνιστών φαινεται να μειώνεται ελαφρώς σε σχέση με το 2018
28,1% δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει συστηματικά, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29,6%. 


Φοβισμένοι οι επιχειρηματίες του κλάδου. Μιλούν για μείωση τζίρου.

Ήδη πελάτες έχουν ξεκινήσει να ρωτούν τους επιχειρηματίες σχετικά με το που θα καπνίζουν τον χειμώνα που έρχεται, κάνοντάς τους να φοβούνται πως θα μειωθεί η πελατεία τους. Παράλληλα, πολλοί είναι οι υπάλληλοι του χώρου της εστίασης οι οποίοι -ακόμα και αν είναι καπνιστές- χαίρονται για την επιβολή του νόμου καθώς δεν αντέχουν να αναπνέουν για τόσες ώρες τον συσσωρευμένο καπνό εντός των καταστημάτων. Η αλήθεια είναι πως θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής από τις επιχειρήσεις και σίγουρα αρκετοί θα είναι αυτοί οι οποίοι θα προσπαθήσουν να παρατείνουν το κάπνισμα εντός των καταστημάτων τους. 


Δεν θα ξεχάσουμε την περίπτωση δήμο της επαρχίας, όπου οι καταστηματάρχες διατηρούσαν 
group στο facebook messenger, ώστε όταν κλιμάκιο ελέγχου κατά του καπνίσματος, επισκεπτόταν μία επιχείρηση, ενημερωνόταν το group ώστε να αποσύρει τασάκια και αποτσίγαρα σε χρόνο dt. Τελικά, τα κλιμάκια πραγματοποίησαν εντονότερους ελέγχους, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνει κουραστική για τους καταστηματάρχες και εν τέλει, ο δήμος τους έγινε ο πρώτος στον οποίο εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος. 

 

JOBSbnb

Δείτε επίσης