Κατέβασε την εφαρμογή JOBSbnb και βρες δουλειά, στα μέτρα σου!
img

Φωτογραφία φαγητού: Πως να το κάνεις σωστά με το κινητό σου!

Ημερομηνία: 28-01-2020

Είναι η μόδα των τελευταίων ετών. Το food photography πλέον έχει απογειωθεί και είναι σημαντικό για όλους. Είτε για καταναλωτές, είτε για τα ίδια τα εστιατόρια. Για τους καταναλωτές είναι σημαντικά για πιο προσωπικούς λόγους, όπως για παράδειγμα το socializing, ενώ για τα εστιατόρια, καθαρά για επαγγελματικούς. Όμως οι δύο αυτές ανάγκες συνδέονται μεταξύ τους. Το εστιατόριο μπορεί να σερβίρει ένα πολύ καλό πιάτο, όμως ο καταναλωτής να είναι κάκιστος "φωτογράφος" και έτσι το πιάτο να χαντακώνεται αφού η φωτογραφία δεν... βλέπεται. Αν δεν βλέπεται... μάλλον δεν τρώγεται κιόλας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι πολλά εστιατόρια, κυρίως στη Νέα Υόρκη, έχουν επαγγελματία φωτογράφο παρών κατά τη διάρκεια της ημέρας με σκοπό να βοηθά τους πελάτες να βγάζουν καλές φωτογραφίες των πιάτων και του χώρου γενικότερα. Φυσικά, αναφερόμαστε πάντοτε για φωτογραφίες με κινητό. Μην ξεχνιόμαστε...

 

Σκεφτήκαμε λοιπόν να γράψουμε ένα άρθρο, δίνοντάς σας λίγα αλλά βασικά tips με σκοπό να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες από εδώ και στο εξής. ΚΙ έτσι, όταν οι φωτογραφίες των φαγητών σας γίνουν καλύτερες, θα θυμάστε πως σας βοήθησε -και σε αυτό- το JOBSbnb!

 

Φωτισμός

Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για να βγει καλή μία φωτογραφία. Ο φυσικός φωτισμός είναι ο καλύτερος, ειδικά αν τον εκμεταλευτείτε σωστά. Κάντε ό,τι είναι δυνατό ώστε να αποφύγετε τις σκιές αλλά και το υπερβολικό φως το οποίο θα "κάψει" τα λευκά σημεία της φωτογραφίας σας. Επίσης, όχι μην χρησιμοποιείτε ποτέ φλας. Ποτέ.

Γωνία

Συνήθως η πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες βγαίνουν όταν βγάζετε το πιάτο σε κάτοψη. Έτσι, έχετε σίγουρα χώρο να παίξετε με το περιβάλλον. Προσπαθήστε να φαίνεται το πιάτο με το φαγητό, να φαίνεται όμως και το ξύλινο τραπέζι και κάτι ακόμα, όπως για παράδειγμα λίγο από το συνοδευτικό, ή τα μαχαιροπίρουνα ή κάτι άλλο που να υπάρχει στο τραπέζι και να δίνει χρώμα. Άλλη μία γωνία που "παίζει" είναι αυτή των 45 μοιρών. Προσοχή στο τι θα φαίνεται πίσω από το πιάτο σας. Εδώ, προσπαθείστε να κερδίζει το ίδιο το φαγητό με τα χρώματά του και τις λεπτομέρειές του και όχι το περιβάλλον του πιάτου. Αν είστε από τους τυχερούς που το κινητό τους διαθέτει διπλή κάμερα (ακόμα πιο τυχεροί, αυτοί με την τριπλή κάμερα...) ώστε να φλουτάρει το background, χρησιμοποιείστε το άφοβα. Αν το περιβάλλον δεν είναι super, μην φοβηθείτε να κρατήσετε το πιάτο με το ένα σας χέρι στον αέρα, μπροστά σε ένα φυτό ή σε ένα εντυπωσιακό σημείο εκεί δίπλα σας. Ναι, μην κάνετε βόλτες στο εστιατόριο με το πιάτο στο χέρι. Θα φαίνεστε λιγάκι περίεργοι. Ένα extra tip για μακαρονάδες, είναι να τσιμπήσετε μερικά μακαρόνια με το πιρούνι σας και στην ουσία, να εστιάσετε στην πηρουνιά με φόντο το πιάτο με την υπόλοιπη μακαρονάδα. Αυτοσχεδιάστε!

Πόσο κοντά;

Γενικά, αρκετά κοντά. Σκεφτείτε πως θέλετε να κάνετε τους άλλους να ζηλέψουν που τρώτε αυτό το φαγητό. Να το λιγουρευτούν. Μην φοβάστε, πλησιάστε! Εσείς δαγκώνετε. Όχι αυτό.

 

Καδράρισμα

Οι φωτογραφίες φαγητού ανεβαίνουν συνήθως στο instagram. Αν πρόκειται να την ποστάρετε, σκεφτείτε πως το κάδρο σας θα είναι τετράγωνο. Αν είναι για story, θα έχει κάθετο προσανατολισμό. Οπότε φροντίστε τον περισσότερο χώρο, να τον καταλαμβάνει το φαγητό σας.

Εφέ επεξεργασίας

Ο βασικός κανόνας: Μέτρον άριστον! Καλά τα εφέ αλλά μην το παρακάνετε. Ναι, μπορεί να πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, όπως για παράδειγμα να θολώσετε ελαφρώς το background, αλλά... ελαφρώς. Είτε μέσω του κινητού, είτε μέσω κάποιου προγράμματος επεξεργασίας, τονίστε λιγάκι τα χρώματα, ανεβάστε λιγάκι την ευκρίνεια (sharpness), ίσως και τη φωτεινότητα. Όμως, μην το παρακάνετε. Τις περισσότερες φορές, μέχρι και +20% είναι αρκετό για να κάνει τη φωτογραφία σας ξεχωριστή.

 

Ήρθε η ώρα να φάτε -πριν κρυώσει το φαγητό-. Κλείνοντας να αναφερθούμε και σε αυτό. Φροντίστε να βγάλετε τη φωτογραφία σας as soon as possible καθώς σάλτσα, λάδι κλπ, είναι όλα φρέσκα. Όσο περνάει η ώρα, το φαγητό σας θα μοιάζει... μπαγιάτικο. Καλή σας όρεξη!

 

 

 

 

 

  

JOBSbnb

Δείτε επίσης